Králik domáci

Králik domáci je domestifikovaná forma králika divého. Sfarbenie  králikov je rôznorodé, môžu byť hnedé, biele, čierne, ryšavé, pieskové alebo strakaté. Králiky zväčša chováme na mäso, kožušinu, no niektoré druhy minikrálikov sú našimi spoločníkmi.

Králičie mäso je ľahko stráviteľné, zdravé, chudé, jemné a patrí medzi nízkokalorické potraviny. Má z pomedzi všetkých druhov mäsa najnižší obsah tuku, cholesterolu a purínových látok. Je vhodné pre všetky vekové skupiny, pretože obsahuje množstvo vitamínov PP a B1, z minerálnych látok vápnik a železo. Béčka v tomto druhu mäsa pokryjú 55% potrebu vitamínov pre telo. Sú nápomocné pri riešení stavov ako vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi, bolesti kĺbov, nespavosť, nervozita, depresia, či migréna. Pri kardiovaskulárnych problémoch by sa ľudia mali strániť sodíka a  králičie mäso v porovnaní s inými druhmi mäsa obsahuje namenej sodíka. Často sa mu hovorí, že je to jedno z najdiétnejších druhov mäsa. 

Napriek týmto vzácnym nutričným hodnotám jeho spotreba na Slovensku klesla, čo je na škodu, pretože jeho príprava si nevyžaduje dlhý čas. Králičie mäso by malo byť zaradené do modernej , ľahkej a zdravej kuchyne.

Veľký svetlý strieborný králik (VSS) - tieto plemená patria medzi mäsové. Mláďatá sa rodia celé čierne a až neskôr sa prefarbujú na strieborných králikov. Striebrenie začína na hrudi, ušiach a nose. Je dokončené až niekedy v 6.-8. mesiaci. Telo má zavalité, valcovité. Hlava je robustná. Uši má mäsové, otvorené(dĺžku majú 12-13 cm).

Nemecký obrovitý strakáč (NOS) - je pôvodom z Nemecka, je to najstaršie veľké strakaté plemeno. V dospelosti váži nad 6 kg. Telo má pretiahnuté, valcové s najmenšou prípustnou dĺžkou 58 cm. Postoj králika je polovysoký. Hlavu má mohutnú, širokú, dobre klenutú. Dĺžka ušníc je 17 cm a viac.